Færder Får

GAMMELNORSK SPÆLSAU

Færder Får er sauer av rasen Gammelnorsk spælsau. Vi holder til ytterst i skjærgården, på Hvasser i Vestfold. Våre dyr driver- skjøtsel av kystkulturlandskapet. I tillegg produserer vi kjøtt, garn og skinnfeller.  

LAMMEFRIKASSÉ AV FÆRDER FÅR

Mengden kjøtt og grønnsaker avhenger av hvor mange som skal spise. Sørg for at en del av stykkene som brukes har godt med kjøtt. Kjøttstykkene småkoker til det er mørt (1-1,5 time) i vann som dekker godt. Bruk 2-3ts.salt pr. liter, litt hel pepper, 1 stort hvitløksfedd i skiver, et par kvister timian, et par kvister rosmarin (alt beregnet pr. liter vann.).

Avkjøl kjøttet noe i kraften. Ta opp kjøttet og rens vekk ben, sener og uønsket fett slik at en har klart det kjøttet som skal serveres i frikasseen.

Sil kraften.

Kok oppskåret gulrot og persillerot noen minutter i litt av kraften, og ha i hele sukkererter de 2 siste minuttene mens det koker godt.

Oppbevar kjøtt og grønnsaker slik at det ikke blir for avkjølt.

Hell kokekraften over i den øvrige. Kokes opp og jevnes med enten 3-4 ss. maizenamel utrørt i litt melk eller en meljevning av 3-4 ss. hvetemel og noe melk som ristes klumpfritt i et glass med lokk( eller lignende) Alle mål er cirka og pr. liter kraft – det er dessuten så forskjellig hvor tykk man foretrekker en saus. Rør godt så jevningen ikke legger seg langs bunnen av kjelen. Hvis man bruker hvetemel, må sausen småkoke i minst 10 minutter for å unngå melsmak; med maizena bare et par minutter. Avrund med en slump fløte og smak sausen til. I alle sauser med litt fett er det ofte vellykket med noen få dråper frisk sitron – ikke mange! Prøv deg fram og smak sausen til med mer salt hvis det er nødvendig, eller mer fløte hvis den er for salt. (Er den for tykk, så bruk melk i stedet.)

Når sausen er klar, har man i kjøtt og grønnsaker og alt varmes til kokepunktet. Helles over i en terrin eller dypt fat som holder på varmen. Hakket frisk persille drysses over. Serveres med rykende varme gode poteter. 

Vårt favorittdrikke til dette er et lyst, godt øl og akevitt som passer godt til tradisjonelle norske retter som ikke er for kraftige. God appetitt!

index.jpg